PROFIL DESA 2022

Administrator 13 Maret 2023 06:46:24 WIB

Keberadaan Desa Medana tidak bisa terlepas dari sejarah terbentuknya kerajaan Sokong. Kerajaan Sokong adalah sebuah kerajaan yang terbentuk setelah kunjungan pertama panglima angkatan laut kerajaan Majapahit Laksamana Empu Nala sekitar tahun 1343  (Abad ke 14) yang diutus oleh Ratu Majapahit untuk melakukan ekspedisi ke pulau Lombok. Laksamana Empu Nala langsung  mendirikan kerajaan-kerajaan di pulau Lombok termasuk 2 kerajaan  besar di Lombok Utara yaitu kerajaan Bayan dan kerajaan Sokong.  Ekspedisi ke pulau Lombok dilakukan dalam rangka melaksanakan sumpah Palapa yaitu Sumpah dari Patih Gajahmada untuk menyatukan Nusantara di bawah Bendera Majapahit Ratu Tribona Tungga Dewi. Sesuai dengan perjalanan sejarah kerajaan Sokong dibagi menjadi dua wilayah dengan batas kali Sokong. Di sebelah timur kali Sokong bernama kerajaan Sokong Belimbing, sedangkan di arah barat kali Sokong sampai wilayah Mambalan (Gunungsari) bernama Sokong Kembang Dangar.

Download Profil :